In de Kijker

SMA EV CHARGER 7.4 / 22 met SMA SMART CONNECTED

 

 

SMA_ev_charger_0.jpg

Met de SMA EV Charger laden eigenaars van zonnestroominstallaties hun elektrische voertuigen intelligent en duurzaam op. Want het opladen van elektrische voertuigen met zonnestroom beperkt de aanschafkosten via het net tot een minimum.

Duurzaam en intelligent

In combinatie met Sunny Home Manager 2.0 kunnen klanten zonne-energie voorrang geven voor het opladen van hun elektrische voertuigen - en dit bijzonder snel indien nodig.

 

Sunny_Home_manager.jpg

Bron;SMA


 

Temperatuurscoëfficient van zonnepanelen

Vermogensverlies

Het vermogensverlies door temperatuur wordt gemeten als temperatuurcoëfficiënt. Zo heeft een conventioneel zonnepaneel van 330 watt een temperatuurcoëfficiënt van 0,45. Het paneel verliest boven de 25 graden Celsius 0,82 watt aan vermogen per graad Celsius.

Dit verlies klinkt wellicht beperkt, maar loopt snel op. Indien de temperatuur van een zonnepaneel stijgt tot 65 graden Celsius, dan bedraagt het vermogensverlies per paneel al ruim 59 watt.

Minimaal verlies

Zonnepanelen van bijvoorbeeld Panasonic beperken dit verlies tot een minimum. Een voorbeeld is de Panasonic HIT 330w met een temperatuurcoëfficiënt van slechts 0,258. Bij temperaturen boven de 25 graden Celsius verliest dit paneel slechts 0,47 watt aan vermogen per graad. Dit betekent in de praktijk dat bij een temperatuur van 65 graden Celsius slechts 33,8 watt verloren gaat.

Belangrijke selectiecriterium

De temperatuurcoëfficiënt verdient bij de aanschaf van zonnepanelen dan ook meer aandacht. Samen met efficiëntie zou deze waarde zelfs één van de belangrijkste selectiecriteria moeten zijn. Waarom? Hoe lager de temperatuurcoëfficiënt, hoe beter u bent voorbereid op hogere buitentemperaturen en daarmee de toekomst.

Bron;Panasonic

 


 

Het verschil tussen het prosumententarief en het nieuwe nettarief

Iedereen die al zonnepanelen heeft, of vóór 2021 een zonnepaneleninstallatie plaatst, kan tot 15 jaar na de installatiedatum kiezen tussen het prosumententarief en het nieuwe nettarief op de distributie- en transportkosten.

Netbeheerder Fluvius vervangt stapsgewijs alle klassieke elektriciteitsmeter door digitale meters. De oude meters draaien terug en ‘verminderen’ je meterstand wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment verbruikt. Hierdoor dalen je elektriciteitskosten.

De nieuwe digitale meter draait niet automatisch terug, maar meet apart hoeveel elektriciteit je van het net afneemt en hoeveel je injecteert. Dankzij dit systeem weet je netbeheerder nog steeds perfect wat je effectieve verbruik is (en draait je meter nog steeds virtueel terug).

Optie 1: het prosumententarief

De keuze voor het prosumententarief is voordelig wanneer je weinig verbruikt op het moment dat de zon schijnt. Met andere woorden: wanneer je verbruik (nog) niet is afgestemd op de piekproductiemomenten van je zonnepanelen. 

Optie 2: het nieuwe nettarief

Dit tarief is niet forfaitair. Het jaarbedrag ligt dus niet vast. Je betaalt enkel distributiekosten voor de momenten waarop je stroom afneemt van het net. De keuze voor dit tarief kan je honderden euro’s voordeel opleveren als je vooral elektriciteit verbruikt op het moment dat de zon schijnt – en je dus niets in het net hoeft te injecteren. Óf wanneer je over een thuisbatterij beschikt waarmee je je zonne-energie kan opslaan.

Bron;Lumiworld

 

large_Digitale_meter_fluvius_0.jpg

 


 

Europees Parlement stuurt aan op ontwikkeling decentrale opslag via thuisbatterijen

EP-leden stelden manieren voor om energieopslag te bevorderen, zoals waterstof en thuisaccu’s. In een verslag dat met 556 stemmen vóór en 22 stemmen tegen, bij 110 onthoudingen, is aangenomen op 10 juli, schetsen de leden van het Europees Parlement hun strategie voor energieopslag, die een cruciale rol moet gaan spelen bij het halen van de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs inzake klimaatverandering.

Rapporteur Claudia Gamon (Renew, AT) verklaarde: “Energieopslag is essentieel voor de overgang naar een koolstofvrije economie op basis van hernieuwbare energiebronnen. Aangezien elektriciteit die wordt opgewekt door wind- of zonne-energie niet altijd in de benodigde hoeveelheden beschikbaar is, moeten we meer energie opslaan.

Bron; elektricien.pmg

Contacteer PMA Elektriciteit omtrent oplossingen ivm energieopslag.

 


 

Tuinverlichting

Voorzie je tuin bij aanleg van de juiste cablage in buis en kabel geschikt voor grondgebruik voor je latere tuinverlichting.

Bij onderstaande klant voorzagen we 6 lichtpunten voor latere installatie van armaturen.

 

kabels_Tuinverlichting1.jpglichtpunten tuin_0.jpgwachtbuis_tuinverlichting.jpglarge_kabels_tuinverlichting.jpg

 

Contacteer PMA Elektriciteit voor al je wensen omtrent tuinverlichting.

 


 

 

Het nieuwe AREI 2020 is er !

Het nieuwe AREI 2020 werd op 28 oktober 2019 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad en treedt in werking op 1 juni 2020. Vanaf deze datum moeten alle elektrische installaties voldoen aan het nieuwe AREI

Alle elektrische installaties zullen moeten voldoen aan het nieuwe AREI! Er worden echter wel specifieke afwijkende beschikkingen voorzien voor bestaande elektrische installaties.

Bron; Vincotte

Arei_laagspanning_2020.jpg

 

PMA Elektriciteit is uiteraard op de hoogte van de voor ons relevante wijzigingen.

 


 

SMA Sunny Portal

Monitor de opbrengt van zonnepanelen met het SMA Sunny Portal portaal.

Alle SMA zonnepaneel omvormers zijn uitgerust met een netwerkverbinding, zowel draadloos als bedraad dewelke hun gegevens doorsturen naar het Sunny Portaal.

Dit bied de volgende voordelen voor klant en/of installateur;

  • Overzicht opbrengt
  • Actuele status en opbrengst.
  • Al uw installaties op een centrale plaats.
  • Afwijking van vooropgestelde opbrengst en/of van een andere omvormer ( bij installaties met meerdere omvormers)
  • Meldingen naar de installateur/gebruiker bij problemen.

 

SMA_Sunny_Portal_zonnepanelen.png

Bron; SMA Sunny Portal

Contacteer PMA elektriciteit voor je aanvraag naar zonnepanelen

 

 


 

 

 

Flikkerende led verlichting

Heb je last van een flikkerende led lamp, led lamp die gloeit  of licht oplicht wanneer de verlichting is uitgeschakeld?

Een oplossing is dubbelpolig schakelen maar dit is niet altijd mogelijk of wenselijk. Een andere oplossing is een led compensatiemodule

Deze absorbeert de nog aanwezie energie in de leidingen zodat de led verlichting niet meer knippert en/of nagloeit.

led_compensatiemodule_voor_flikkerende_led_lampen.jpg

Contacteer PMA Elektriciteit voor je led compensatiemodules.

 


 

(0)1 tot 10V sturing led strips

Stuur je verlichting aan met de Niko Analoge stuurmodule voor Niko Home control.

Zo kan je op basis van de astroklok de dagen indelen in tijdsblokken en de intensiteit van de verlichting hieraan aanpassen.

  • Denk aan snachts een gedimde verlichting voor de nachthal.
  • 'S ochtends in de badkamer een niet te felle verlichting etc..
  • Denk aan een sfeer "Schoonmaken" met veel licht.
  • PWM dimmers voor ledstrips zijn uitermate geschikt om op deze manier te dimmen.

 

 

large_analoge_stuurmodule_Niko_Home_control.jpg

 

Contacteer PMA Elektriciteit voor al je lichtsturingen

 


 

Wetgeving rookmelders

Vanaf 1 januari 2020 geldt de volgende verplichting voor alle Vlaamse woningen;

  • Zelfstandige woning (eengezinswoning, appartement of studio) en kamerwoningen moeten op elke verdieping (bouwlaag) uitgerust moet zijn met minstens één rookmelder

In kamerwoningen moet bovendien elke (studenten)kamer uitgerust zijn met een rookmelder.

Wonen-Vlaanderen raadt aan om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar u doorheen moet op weg van de slaapkamer(s) naar buiten (de kortste vluchtweg).

Kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn (bv. niet via een ladder en/of valluik) of waarin zich een technische installatie bevindt, moeten minstens één rookmelder hebben. Die verplichting geldt ook voor kelders en zolders in gedeeld gebruik.

 

Bron; Vlaanderen.be

large_Rookmelder_mini.jpg


 

 

Pages